Sprinkler sistemi - ugradnja i kontrola

viz zaštita d.o.o.

Sprinkler sistemi su jedni od najčešćih sistema za gašenje požara. Omogućavaju efikasnu protivpožarnu zaštitu i velike mogućnosti prilikom projektovanja komercijalnih, industrijskih, stambenih i institucionalnih objekata.
Tyco Fire & Bilding Products nudi veliki izbor sprinklera, sprinkler ventila, ventila, spojeva, fitinga za spajanje cevi, fleksibilnih creva, držača i sl.

Sprinkler mlaznice :


standardne, specijalne i brzo reagujuće
K-faktor: 40, 57, 80, 115
materijal: mesing i prohrom
navoj: 3/8'' BSP, 1/2'' NPT, ¾ '' NPT
stajaće, viseće, stranične, koonvencionalne i skrivene
sprinkleri za magacine
sprinkleri za stambene objekte
specijalni sprinkleri
otvorene mlaznice

Raspoloživi su sledeći tipovi alarmnih sprinkler ventila:


- mokar ventil, AV-1, DN 65, 100, 150, 200
- suv ventil, DPV-1, DN 80, 100, 150
- deluge/preaction ventil, DV-1, DN 40, 50, 80, 100, 150, 200

 

sprinkler sistemiAlarmni ventili su raspoloživi u sledećim kombinacijama:

flanša/spojnica.
U kombinaciji sa alarmnim ventilima su raspoložive sledeće komponente:

hidraulični sprinkler, alarmno zvono, kompresor i komponente za kompresovan vazduh, akcelerator za suv ventil i sl.

Raspoloživi su različiti tipovi ventila za zatvaranje i to: nepovratni ventili, filteri za nečistoću, test i alarmni ventili, priključci za protiv požarno vozilo i sl.

 

 

Program za povezivanje sprinklera:


fleksibilna creva, DN 25, dužine 500-1500 mm
podesivi dupli nipli, DN 25 x DN 15
zavareni izlazi grana, navojni i žlebni
različiti fitinzi za cevi, pocinkovani
sprinkler držači za plafon, metalne konstrukcije, konzole, metalni tipli i navojne šipke i navrtnji


vatrodojavni sistemiSpojnice za spajanje cevi, sa nažljebanim cevima. Omogućavaju brzo i efikasno spajanje cevi, posebno cevi većih prečnika od 50 mm. Spajanje je brzo, sam cevovod je fleksibilan, nema potrebe za atestiranim zavarivačima, ispitivanjem varova i sl.
- raspoložive su spojnice u svim veličinama, adapter flanše, fitinzi, izlazi za grane,
sprinkler fitinzi i sl.
Softver za projektovanje koji koristimo omogućava korišćenje digitalne osnove programa Autocad, pri čemu se vrši brzo i efikasno grafičko projektovanje, hidrauličke kalkulacije, specifikacija materijala i sl.

 

Dizajn sprinkler sistema

Za dizajn protivpožarnog sprinkler sistema su zaduženi naši inženjeri protivpožarne zaštite, koji za takvu vrstu djelatnosti moraju posjedovati certifikat, te poseban certifikat koji se odnosi na planiranje izgleda i funkcije automatskih protivpožarnih sprinkler sistema. Nakon što lokalni relevantni organ iz ovog domena odobri projekt, većina proizvođača sprinkler sistema počinje izradu neophodnih elemenata za svaki sistem posebno. Po izradi svih elemenata sprinkler sistema, većina ozbiljnijih ponuđača usluge instaliranja sprinkler sistema će njihovu probnu montažu uraditi već u svojoj fabrici, kako bi na taj način izbjegli eventualne zastoje prilikom instalacije sistema i pravovremeno reagirali na bilo kakav eventualni propust pri njegovom planiranju.

Instalacija sistema

Instalateri protivpožarnih sprinkler sistema su podjednako važna karika u lancu, baš kao i njihovi dizajneri, jer upravo oni omogućuju vašem sprinkler sistemu da funkcioniše sigurno i pouzdano s optimalno podešenim performansama. Mi zapošljavamo isključivo certificirane radnike za instalaciju protivpožarnih sprinkler sistema. No, i pored svih ovih mjera opreza i sigurnosti, za puštanje u rad sprinkler sistema mi izvršavamo sva potrebna testiranja i mjerenja, kao što je, npr., hidrostatičko testiranje sprinkler sistema, kako bi se njihova ispravnost mogla garantirati kako vlasnicima objekata tako i drugim relevantnim organima ili osiguravajućim kompanijama.

Što vam nudimo ...

Projektovanje, ugradnja i servisiranje:

Sprinkler sistemi se izvode kao mokri ili suvi, u zavisnosti od toga da li u prostoru koji se štiti postoji opasnost od smrzavanja.

Treća varijanta sprinkler sistema je preakcioni sprinkler sistem koji je kombinacija suvog i mokrog sistema, a koristi se u prostorima gde bi šteta od slučajnog aktiviranja sprinkler mlaznice bila velika. Aktivira se preko sistema za automatsku dojavu požara. Za zaštitu osetljivijih prostora (npr. elektro sale) moguće je usloviti aktiviranje sistema istovremenim uključenjem automatske dojave požara i pilot linije sa sprinkler mlaznicama.

Oblast primene: velike javne garaže, garaže u stambenim objektima, standardna i visokoregalna skladišta, industrijski objekti, itd.

servis viz zaštita d.o.o.

Inicijalna faza projektiranja protivpožarnog sprinkler sistema započinje sveobuhvatnom procjenom objekta na licu mjesta – ukoliko se radi o već izgrađenom objektu, ili detaljnim uvidom i analizom planske dokumentacije – ukoliko se radi o objektu čija se izgradnja planira. Na temelju takvih procjena utvrđuje se nivo opasnosti od požara i vrši kategorizacija objekta u odnosu na broj osoba koje u njemu stalno ili povremeno borave. Veoma je korisno da dizajneri protivpožarnog sprinkler sistema imaju mogućnost kontaktirati u toku projektiranja sistema i relevantne državne autoritete iz ove oblasti, kako bi svaki pojedinačni ovakav sistem maksimalno usaglasili s lokalnom legislativom koja tretira tu problematiku. Kod samog dizajna sprinkler sistema također je veoma bitno pomiriti ispravno estetske i ekološke zahtjeve s budžetom i bilo kojim drugim specijalnim zahtjevima koji se mogu pojaviti kao rezultat različitih utjecaja i zahtjeva određene sredine.

sprinkler sistemi

Troškovi osiguranja su znatno niži za objekte koji posjeduju instaliran protivpožarni sprinkler sistem. S instaliranim protivpožarnim sprinkler sistemom možete očekivati smanjenje premije za osiguranje i do 15% u odnosu na premiju za objekte bez takvog sistema. Poslovni objekt s instaliranim protivpožarnim sprinkler sistemom je na tržištu vredniji od istog objekta bez sprinkler sistema.