Svaka druga zgrada u Banjaluci bez zaštite od vatre

10.11.2014 14:01 | Danijela Stokanić

Banjaluka – Od 1.322 pregledana stambena objekta njih oko 50 odsto nema kompletnu protivpožarnu opremu.

Kako su nam objasnili u Odsjeku za Civilnu zaštitu grada, protivpožarna oprema su aparati za gašenje vatre i instalirani unutrašnji hidranti.

Prema podacima tog odsjeka, od broja pregledanih stambenih objekata njih 607 posjeduje aparate za početno gašenje požara i 922 instalirani unutrašnji hidrant.

– Posjedovanje aparata za početno gašenje požara obavezno je u svim subjektima koji su izloženi opasnostima od izbijanja požara – rekao je šef ovog odsjeka Željko Katić i dodao da se hidrofori ugrađuju isključivo u visokospratnice, odnosno stambene objekte više od 22 metra.

Prema njegovim riječima, zaštita od požara u stambenim objektima je iz godine u godinu sve bolja, jer se vrše redovni, vanredni i kontrolni pregledi pomenutih objekata u kontinuitetu svakog dana.

– Vatrogasna jedinica grada lani je imala 55 intervencija na stambenim objektima, dok je za prvih devet mjeseci ove godine za 15 manje – kazao je Katić.

Katić je istakao da blagovremenom reakcijom lica koja se zateknu u blizini požara i adekvatnim rukovanjem sredstvima i protivpožarnom opremom požar mogu uspješno ugasiti.

– Kompletna ispravna protivpožarna oprema u stambenim objektima u slučaju intervencija uveliko može pomoći u gašenju požara – naglasio je Katić i dodao da je obaveza svakog građanina koji primijeti vatru i da gasi požar.

Predsjednik ZEV-a u ulici Prve krajiške brigade na Starčevici Milorad Arlov kaže da ova zgrada nema unutrašnji hidrant, jer je izgrađena prije više od 30 godina.

– Hidrante imamo van zgrade, na ulici. Iz tog razloga smo bili prisiljeni da za zgradu od deset hodnika i 40 stanova kupimo deset protivpožarnih aparata. Servisiramo ih dva puta godišnje, što nam je trošak – rekao je Arlov.

Ostoja Radujković živi u poprilično staroj višespratnici u naselju Borik i kaže da su ormarići, gdje bi trebalo da se čuva hidrantska oprema, prazni.

– Imali smo i protivpožarne aparate, ali su nestali, jer ulazna vrata i poslije ponoći često ostanu otključana pa svako može ulaziti – rekao je Radujković.

Alarm
Vedrana Marković, koja živi u novoj zgradi u naselju Lauš, ističe da se, iako imaju kompletnu protivpožarnu opremu i alarmni sistem, ne osjeća bezbjedno.

– Protivpožarni alarm se nedavno aktivirao u ponoć i sve stanare digao na noge. Bio je opšti haos! Svi su izašli, ali na kraju se ispostavilo da je bila lažna uzbuna. Vatre nigdje nije bilo – ispričala je Markovićeva i dodala da se alarm nije mogao iz čista mira aktivirati.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Scroll to Top