U Srpskoj nedovoljna zaštita na radu

Predsjednik Udruženja inženjera zaštite i zdravlja na radu Nikola Šobat rekao je večeras  da se u Republici Srpskoj ne posvećuje dovoljno pažnje zaštiti na radu, zbog čega se dešavaju i tragični slučajevi.

“Prema podacima Inspektorata Srpske čak mislim da u ovoj godini imamo povećanje broja smrtnih slučajeva i težih povreda na radu u odnosu na isti period lani”, rekao je Šobat povodom stručnog skupa o temi “Primjena zakonske regulative iz oblasti zaštite i zdravlja na radu u praksi”, koji je održan večeras na Mašinskom fakultetu u Banjaluci.

On je naveo da je riječ o prvom skupu koji organizuje Udruženje inženjera zaštite i zdravlja na radu povodom osnovnih problema u praksi pri primjeni zakonske regulative u oblasti zaštite i zdravlja na radu.

Šobat je napomenuo da stručnjacima, pogotovo mlađima, koji su tek završili fakultete i položili stručni ispit, uvijek fali edukacije u tom smislu.

“Uvijek misle da su neki dio propustili i pitaju se da li su sve zakonski ispoštovali. Ovaj skup je organizovan da konkretno vidimo kako se primjenjuje zakonska regulativa i pomognemo ovim ljudima”, naglasio je Šobat.

On je dodao da postoje određene manjkavosti zakonske regulative kada je riječ o zaštiti na radu u Srpskoj, zbog čega Udruženje planira izradu strategije zaštite i zdravlja na radu u narednom četvorogodišnjem periodu.

Stručna predavanja na Mašinskom fakultetu večeras su održali načelnik Odjeljenja za zaštitu na radu u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Vladislava Tadić i rukovodilac Odjeljenja zaštite na radu pri Inspektoratu Srpske Momčilo Đikanović.

(Srna)

Podjelite članak … kliknite na jednu od ikonica !!!

"VIZ Zaštita" d.o.o. Banja Luka

Scroll to Top