Vatrogasci dobijaju šmrk za nebodere

Banjolučki vatrogasci do kraja februara dobiće najsavremenije vatrogasnog vozila s hidrauličnim ljestvama, čija je vrijednost 1.400.000 maraka.
Potvrdio je to Željko Katić, šef Odsjeka za civilnu zaštitu Administrativne službe grada Banja Luka.
Ovo vozilo riješiće problem gašenja eventualnih požara na višim etažama koje su u ovom trenutku van domašaja vatrogasnog šmrka. Naime, u 40 banjolučkih nebodera nalazi se preko pet hiljada stanova iznad četvrtog sprata. Postojeće ljestve kupljene 1969. godine, više nemaju upotrebnu dozvolu. Dotrajala je i vatrogasna spusnica. U funkciji su samo vazdušni dušeci, ogromnih dimenzija.
Kad narednih dana stigne novo vatrogasno vozilo s platformom i ljestvama od 32 metra, ne znači da će odmah nestati strahovanje Banjolučana s visokih etaža, jer su unutar zgrada pokradena protivpožarna crijeva i vatrogasni aparati. Grad će zato uložiti 160.000 maraka u kupovinu protivpožarne opreme za kućne savjete nebodera, a na njima je da ih čuvaju od krađe i upotrebe u slučaju prijeke nužde. Stanari iz zgrada koje imaju manje od osam spratova, moraće sami da kupe protivpožarne aparate i hidrantska crijeva.

– Planiramo u ovoj godini kupiti i jedno specijalno vozilo za gašenje šumskih požara i potpuno novu opremu za 72 vatrogasca Teritorijalne profesionalne vatrogasne jedinice, jer smo prošle godine opremili naših 25 vatrogasaca stalno angašovanih na aerodrumu – kaže Katić.
Od njega smo saznali da je ova vatrogasna jedinica tek u aprilu prošle godine pripojena gradu Banja Luka, od kada su i počela ozbiljnija ulaganja u protivpožarnu zaštitu.
Teritorijalna profesionalna vatrogasna jedinica grada Banja Luka, pokriva područje od 1.239 kvadratnih kilometara na kojem živi oko 280.000 stanovnika. Vatrogasci su u prošloj godini imali 757 raznih intervencija, među kojima 178 šumskih požara. Jedinica ima na raspolaganju 15 vatrogasnih kamiona, ronilačku i drugu opremu.
Uz redovnu obuku, ovdje je redovna i plata, pa mjesečna zarada po vatrogascu iznosi oko 750 maraka.
Na području Banje Luke djeluju i dva dobrovoljna vatrogasna društva, a dobre rezultate s jedanaest ugašenih požara u 2007. godini bilježi DVD Vrbanja.
U kancelariji Civilne zaštite grada Banja Luka kažu da će uskoro doći i do izmještanja jednog dijela vatrogasaca u naselje Derviši, kako bi se povećala efikasnost vatrogasaca u slučaju požara na ivicama sjevernog dijela grada i njemu bližih prigradskih naselja.
Izvor: (Fokus)

Podjelite članak … kliknite na jednu od ikonica !!!

"VIZ Zaštita" d.o.o. Banja Luka

Scroll to Top